قارچ کش ها

قارچ بیمارگرهای گیاهی عامل های زیان آوری هستند که با ایجاد بیماری در گیاهان و به ویژه گیاهان مورد استفاده در کشاورزی، همه ساله زیان فراوانی به محصولات و فرآورده های گیاهی وارد می کنند.

در بین این بیمارگرها، قارچ های بیماری زا اهمیت ویژه ای دارند و مهمترین همه گیری در بیماری های گیاهی مربوط به بیماری های قارچی بوده است.

قارچ کش ها (fungicide) در اصطلاح به ترکیباتی اطلاق می گردد که سبب مرگ یا از بین رفتن پرگنه (colony) قارچ می شوند. مواد fungistatic ترکیباتی شبه قارچ کش می باشند که بدون از بین بردن قارچ سبب توقف رشد و یا مانع بیماری زایی آن می شوند.

در برخی از موارد این ترکیبات سبب افزایش توان دفاعی گیاه در مقابل قارچ بیمارگر نیز شده اند.

قارچ کش ها

انواع قارچ کش ها:

1- قارچ کش های مسی: مهمترین ترکیبات مس که جهت کنترل بیماری های گیاهان مورد استفاده قرار گرفته اند کات کبود، بردو، اکسی کلرور مس و اکسید مس می باشند. ترکیبات مسی روی انگل های اندوفیت، انگل های داخلی گیاهان)، مانند سفیدک های کرکی، لکه سیاه سیب و گلابی و زنگ ها و باکتری های بیمارگر مؤثر هستند. ترکیبات مسی تنها گروه از قارچ کش ها هستند که مانند آنتی بیوتیک ها باکتری کش هستند.

2- قارچ کش های گوگرد: گوگرد از سال 1807 تاکنون به عنوان قارچ کش بکار رفته است. این عنصر به میزان فراوان از نفت خام استخراج می شود. برای اصلاح خاک های قلیایی نیز کاربرد دارد. گوگرد خود به تنهایی قارچ کش است. گوگرد برای کنترل سفیدک های پودری بهترین قارچ کش است. کنه ها را نیز از بین می برد اما با توجه به از بین بردن کنه های شکاری غالبا سبب طغیان کنه های نباتی می شود.

3- قارچ کش های سیستمیک: در سال 1965 اولین ترکیب سیستمیک واقعی با نام کربوکسین برای کنترل سیاهک آشکار گندم وارد بازار شد. یک ترکیب سیستمیک باید حداقل دارای چهار ویژگی باشد که عبارتند از: توسط اندامی از گیاه جذب شود، به سایر اندام های گیاه انتقال یابد، بر فیزیولوژی گیاه اثر نامطلوب نداشته باشد، روی بیمارگر در نقطه اثر مؤثر واقع شود.

4- قارچ کش های کربن دار

1- ترکیبات بنزنی:
الف) تتراکلرونیترو بنزن
ب) پنتاکلرونیترو بنزن: از این سم برای ضد عفونی خاک و بذور علیه سیاهک پنهان استفاده می شود که در بازار به نام های براسیکول و تیل کارکس عرضه می گردد.
ج) سولفوسیانودی نیترو بنزن: از این سم برای مبارزه علیه بیماری سفیدک داخلی، لکه سیاه سیب و زنگها استفاده می شود. این سم در ترکیب خود دارای نتریت اسید و سبب تقویت گیاه نیز می شود.

2- مشتقات نیتروفنل و کلروزها: از جمله قارچکش های موجود در این دسته، میتوان از دینوکارپ ها نام برد که به مقدار خیلی کم در آب محلول می باشد و علیه سفیدکهای سطحی بکار رفته و خاصیت کنه کشی نیز دارد. اسم تجاری این قارچکش کارتان می باشد.

قارچ‌کش‌ها برای پیشگیری، درمان بیماری‌های قارچی در گیاهان و درختان و ضدعفونی بذرها و بستر کاشت استفاده می شوند.

تاثیر قارچ کش ها در کشاورزی مدرن
منشاء اصلی خسارات گیاهان و محصولات گیاهی بیماریها می باشد که می ‌توانند توسط شمار زیادی از موجودات زنده بیماری زا ایجاد شوند. قارچ های بیماری زا در ردیف نخست زیان رسانی به محصولات گیاهی دنیا محسوب می‌ شوند. همینطور ویروسها، نماتدها و باکتریها نیز باعث ایجاد بیماری در گیاهان می ‌شوند. علائم بیماری، مشابه آنهایی که توسط پاتوژن ها یا همان بیماری زاهای گیاهی ایجاد می ‌شوند، می‌ توانند بوسیله فاکتورهای آبیوتیک یا غیر زنده مثل کمبود مواد غذایی در گیاه، آلودگی هوایی و همچنین حشرات نیز ایجاد شوند.

برای تهیه بهترین و کارآمدتربن انواع قارچ کش و آفت کش ها با متخصصین فارو مشاوره کنید و از فروشگاه فارو تهیه فرمایید.